Sidor

tisdag 30 juni 2015

En svensk bok-sommar!

Japp i sommar har jag bestämt att jag enbart ska läsa böcker skrivna av svenska författare. 
Jag har en liten hög som ligger och väntar. Mestadels fantasy men även lite skräck och en roman. Har fått höra flera gånger att det finns så lite svensk fantasy. Och det är så klart inte sant. Det finns massor, bara man vet vad man ska leta efter. Eftersom mycket av svensk fantasy ges ut på mindre förlag (inte alla) kan det vara lite svårare att hitta. :-) 

Så följ bloggen i sommar om ni vill läsa recensionerna jag kommer att skriva om just svensk fantasy... och skräck... och en roman...och en dystopi....nåja! 


Titta så många fina godbitar! 
Böckerna ni ser är (från vänster):

Alvhilda - Uppvaknandet av Pernilla Lindgren (Andra världar förlag) 
Alvhilda - Lidandet av Pernilla Lindgren (Andra världar förlag)

Eldfloder av Elin Holmerin (Undrentide förlag) 

Fredens pris av Anna Blixt (Undrentide förlag) 
Rämnfödd av Anna Blixt (Undrentide förlag)

Och hon gav sig inte av Anna Vintersvärd (Andra världar förlag)

Eldbunden av Ylva Lee Lindell (Mörkesdottir förlag) 

Drystoll av S.C Ödman (Upper room förlag)

Mirakeldagar av Charlotte Wikhall (EN Förlag) 

Iskall eld av Rozanna Lundbergh Jensen (Qrozz publishing)

Mysrys av Kim M Kimselius 

Tårpilens år av Lupina Ojala (Catoblepas förlag)

Och i mitten:

Dagen jag dog av Peter Erik Du Reitz (Hoi förlag)

Stjärnklart av Lars Wilderäng (Massolit förlag) 

Dränkt av Frida Andersson Johansson (SP publishing)

Känns som en bra bok-sommar! 





tisdag 23 juni 2015

Boktips: Ädelstens-trilogin av Kerstin Gier

Engelska omslagen, sjukt snygga!
Idag boktipsar jag om Ädelstens-trilogin, första delen Rubinröd, andra delen Safirblå och tredje Smaragdgrön.
Först baksidetexten på Rubinröd:
Gwendolyn Shepherd lever med sin stora och speciella familj i London. I väntan på att hennes malliga kusin ska göra sin första tidsresa, fördriver Gwen tiden med att plugga och hänga med sin bästa kompis efter skolan. Ända tills den dag hon plötsligt befinner sig i det viktorianska London i slutet av 1800-talet! 
Gwendolyn finner sig snart indragen i hemliga planer och mystiska intriger som ett uråldrigt ordenssällskap under ledning av 1700-talsgreven av Saint Germain planerar. Tillråga på allt så utses den några år äldre Gideon, snygg men värsta stroppen, till hennes ledsagare för att hjälpa henne med de första tidsresorna.

Jag tyckte om alla delarna precis lika mycket om jag ska vara ärlig! Vilket är ovanligt men mest kanske för att de följer varandra. När du stänger första och öppnar andra har ingen tid gått alls, du bara fortsätter där du var. Ovanligt och trevligt måste jag säga :-) 
Kände lite samma med denna serien som jag kände med Enklav att jag orkade inte leta fel, jag bara njöt av spänningen och läste för rent nöjes skull. 
Det är en fin berättelse om kärlek, familj och tidsresande så klart ;-) 
Jag engagerade mig mer i karaktärerna än vad jag trodde att jag skulle göra, de är mycket trovärdiga. Beskrivningarna är precis lagom, inte för långa och inte för många. Jag gillar Gwendolyn och Gideons relation, en del onödiga missförstånd i riktig Romeo och Julia-anda men tack och lov kortvariga. Vad jag gillade var dynamiken mellan dem. 
Mitt enda klagomål är att hela serien utspelar sig under en vecka cirka. Jag hade för trovärdighetens skull velat att det utspelades under ett år istället. Hellre några fler tillagda avsnitt! Det känns som att författaren stressar genom att få allt att hända under en vecka. 
Men det var bara det och inget man inte kan komma över. 

En mycket läsvärd vacker berättelse! 
Och har du inte läst den tycker jag att du ska göra det! 

Det finns tydligen en film med av första delen, den är inspelad på tyska men ska finnas dubbad till engelska. Får se om jag kan få tag i den. :-) 







torsdag 18 juni 2015

Recension av Maggie Stiefvaters serie Kretsen del 1 - 3 och den största besvikelsen i år!

Har läst en hel del böcker det sista och fler recensioner väntar men jag börjar med Maggie Stiefvaters serie Kretsen. 

Först baksidetexten till första boken:
Fyra pojkar på en prestigefylld internatskola har bildat ett hemligt sällskap i syfte att finna en historisk, mytomspunnen kungagrav. En flicka med övernaturliga förmågor har nyligen mött en av pojkarna - fast som död. Snart kommer deras vägar att korsas igen, med förödande konsekvenser.

Enligt en uråldrig legend ligger en walesisk kung begravd någonstans i Amerika. Gansey, elev på en privatskola för pojkar, har blivit besatt av att finna kungagraven. Enligt myten ska man leta längs särskilda energilinjer, s.k. "leylinjer" som sägs sammanlänka besjälade platser, och att "den sovande kungen" kan uppfylla ens önskningar.

Blue är sexton år och dotter till en spåkvinna. Hennes egna synska förmågor är begränsade, men för inte så länge sedan förutsåg hon en ung mans färd mot dödsriket. Dessutom bär hon på vetskapen om ett annat förebud: om hon någonsin kysser sin sanna kärlek så kommer han att dö. Så möts Blue och Gansey, och hon förstår vem han är.

Ungdomarna slår följe i en tyst övertygelse om att de på något sätt behöver hjälpa varandra i jakten på kungagraven. Kärlek spirar, men en fiende närmar sig också.


Jag har läst första boken i Maggie Stiefvaters andra serie, jag tror att  första hette Frost. 
Jag tyckte inte alls om den minns jag och var därför lite osäker på om jag skulle tycka om denna. Men jag blev intresserad just för att den handlar om Leylinjer, något jag själv har läst om en hel del. 
Så jag blev positivt överraskad av första boken Kretsen. Det kändes som att författaren verkligen ansträngt sig att skriva på ett annorlunda sätt än innan. Jag hade aldrig kunnat tro att det var hon om jag inte vetat om det. Tempot var bra, spänningen på topp och det tog mig inte lång stund att läsa igenom den. Karaktärerna är fint porträtterade och ingen är den andra lik. Jag gillar speciellt relationerna mellan killarna och Blue. 
Vänskapen som inte alltid är lätt men som ändå består. Gillade den skarpt. 

Men så började läsa andra boken och jag ska inte avslöja för mycket om innehållet men i Drömtjuvarna förvandlades allting helt plötsligt till något annat. Handlingen tog en ny vändning och det gjorde vissa av karaktärerna med, tråkigt nog. Jag har svårt för att förstå mig på Adam. Han är nog den jag tycker minst om mest på grund av hans inre dialog. 
Stundtals hade jag även svårt för Blue, hon ska vara tuff och lite lättretlig med attityd. Men det där är en fin balansgång och författaren lyckas inte alltid och hon blir bara jobbig. Sen är det beskrivningen av henne jag inte riktigt begriper charmen med. Hon beskrivs som en kort tjej, har klippt sitt korta hår själv så det står åt alla håll med ojämna toppar. Hon tillverkar egna kläder av säckar, kapsyler och allt möjligt hon kan hitta tydligen. I mitt huvud blir det en galen liten brud som klär sig i det hon hittar i soptunnan typ. Man kan vara originell utan att klä sig i sopor. Just sayin! Ja jag fattar, hon är annorlunda! Men ta inte i så du spricker med tanke på att hon redan har attityden och lättretligheten samt en del åsikter om killarnas bakgrund som gör att hon står ut enbart på grund av det så behöver hon inte se ut som mentalpatient i håret för det. Jag kanske är lite för hård, vem vet. Men jag gillade henne ändå, trots kapsyler och galet hår. 
Andra delen var segare att ta sig igenom, mest för att det inte händer så mycket. Har författaren snöat in sig för mycket på detaljer, miljö och karaktärer för att glömma bort handlingen? Möjligt! 

Men jag läste tredje delen i hopp om att något nu skulle hända! Jag fick ju för mig att det var en trilogi men tji fick jag. För det kommer en fortsättning utan tvekan. Trean slutade på ett sådant sätt nämligen. Men när jag söker på fjärde boken i kretsen får jag inte upp annat än fjärde kretsen i skärselden så jag har ingen aning om när den kommer ut. :-/

Handlingen går ner ytterligare i tredje boken, de gör inte så mycket, hänger mest och pratar, och pratar och pratar och gör några utforskningar i grottor de sedan springer ifrån. Dessutom har alla karaktärer otroligt långa inre dialoger som får mig att gäspa. 
Nej, tredje delen kändes inte alls bra, den känns hoprafsad av ledtrådar från tidigare böcker som får sin tvivelaktiga förklaring. 

Men ja, det tar ju inte slut här vilket det kanske borde. Deras uppgift är inte avklarad, de har inte hittat kungen och är inte ens nära känns det som. Om och när fjärde boken kommer ut kommer jag nog inte att läsa den.  Men omslagen är allt fina! 





Jag har även börjat läsa Skymningsporten av Jeanette Winterson. 
Jag har varit så taggad på denna boken. Den har beskrivits som: 
"En mörk magisk historia" och 
"En mäktig roman om 1600 - talets tro på det övernaturliga" 
Det har skrivits om den i alla tidningar och alla prisar den till skyarna! 
Jag har som sagt varit jättetaggad!! Så när jag efter att ha stått i kö på biblioteket för att läsa den i flera månader så var det äntligen min tur och jag rusade dit! Letade bland reservationerna efter boken men hittade den inte. Till slut fick jag be om hjälp och bibliotekarien hittade den så klart. 
Jag hade inte sett den för att den var så liten! Pytteliten! 
Litet format och max 200 sidor. Som normalstor bok hade den knappt blivit hundra sidor. 
Jag hade förväntat mig en bok på iafl 400 sidor av den här "mäktiga" romanen. 
Åh så besviken jag blev men jag tog med den hem iafl. Jag hade ju väntat så länge så jag får ge den en chans åtminstone........
.......................vi kan väl säga så här.........100 sidor in och jag stängde den för att aldrig öppna den igen.................................BESVIKEN! Jag känner mig lurad!


  Till och med omslaget lovar mer än vad det håller.... :-( 


Nåja livet går vidare! Även om det känns som att man upptäckt att killen man varit kär i flera månader visat sig vara ett äckel och man får omvärdera hela sitt känsloregister och sitt inre så finns det fler böcker i sjön! Och livet är för kort att slösa på dåliga böcker ;-) 

torsdag 11 juni 2015

Bokmässan andra världar och sommar!

I helgen ska vi till Ljungby för att delta på bokmässan Andra världar. Vi var med förra året och ville så klart vara med i år igen. :) 
Andra världar är en av få mässor vi kommer att delta på i år, förra året var iväg jämt kändes det som så detta året har vi bestämt oss för att åka på bara några få. 
Men det kommer att bli mer mässor 2016, det är i alla fall tanken. 

Inför mässan blir det en del packande idag, packa böcker och annat nyttigt som kan vara käckt att ha med sig. Ska bli väldigt roligt att träffa Astrid igen och alla andra författare som kommer att vara med på Andra världar. 

Men nu känns det som att sommaren äntligen har kommit. Strålande sol och 18 grader varmt här idag. Började dagen med en promenad i skogen så klart och nu tvätt. 
Planen är att skriva lite med men det känns som att jag fortfarande håller på att smälta idéer och handlingen. Får nog suga på den karamellen en liten stund till. 

Kanske ska läsa lite istället :-) 

Hoppas ni har en fin dag! 


tisdag 2 juni 2015

Två korta recensioner!

Hej! 
Nu kommer två korta recensioner på böckerna Enklav och Systrars öde. 
Jag har haft fullt upp det sista och knappt hunnit med någonting, allra minst att skriva på bloggen. Men får hoppas att det blir ändring på det. Är just nu inne i en skrivarfas med, jag lyssnar väldigt mycket på musik och dagdrömmer mest hela dagarna medan hjärnan spinner nya historier och skapar nya världar. Det är en intensiv process och tar en stund innan allt klarnar och man vet vad man ska skriva. 
Är knappt kontaktbar för det mesta, och min sambo får ofta upprepa frågor innan jag lämnat drömmarna och är tillbaka till verkligheten och faktiskt hört hans fråga. hahaha! 
Vet inte om det är liknande för andra men det är ganska typiskt för mig när idéerna väl sätter igång. Det går inte att få någon hejd på det. 

Nog om det nu. Nu är det dags för recensioner och den första är:
Systrars öde av Jessica Spotswood. 

Baksidetext: 



Febern skördar offer i New London och Cate skulle kunna bota människor, men inte utan att avslöja sin kraft för Brödraskapet och själv riskera livet. De har redan avrättat många misstänkta häxor.

Som om det inte vore nog måste Cate dessutom försöka få Finn att minnas vad de hade tillsammans. Efter Mauras svek har Finn inget minne av Cate längre. Och Tess syner blir allt starkare, profetian om att en Cahillsyster kommer att döda en annan verkar inte längre osannolik.


Av alla tre böckerna tyckte jag nog om denna mest. Det händer saker hela tiden och tempot går aldrig riktigt ner. Världen känns mer trovärdig och den beskrivs på ett mer genomförligt sätt än i de tidigare. Det känns som att hela handlingen fått lite mer kött på benen. 
Jag gillar Cate mer i denna med. Jag gillar att hon är våghalsig och gör saker för att det är det enda rätta att göra. Ingen eftertänksamhet här inte, det får bära eller brista helt enkelt när hon sätter sitt liv på spel för att rädda andra människor. 

Jag tyckte inte om Finn på samma sätt i denna boken. Jag tycker att det är synd att lite minnesförlust ska förändra en människa till sättet. Han blev ju kär i henne ganska fort innan också men nu är det precis som att han behöver tid på sig att känna något som kom naturligt för honom innan. Tråkigt! Hade nästan förväntat mig den samma Finn som fanns i första boken. Men nej, istället mötte jag en tråkig och melankolisk Finn. Blä! 
Nåja, jag kanske är lite hård men det känns inte logiskt för mig att han reagerade på det sättet han gjorde i denna boken. Jag kanske har fel. Oavsett så är hela serien väldigt läsvärd och skulle rekommendera den till alla som tycker om att läsa om häxor. 

Köp den på här! Eller låna på biblioteket! 


Nästa recension: 

Enklav av Ann Aguirre 

Baksidetext: 


New York har decimerats av krig och pest, och större delen av invånarna har tvingats migrera till underjordiska enklaver, där den förväntade livslängden knappt överstiger tjugo år. När Deuce fyller 15 intar hon rollen som Jägarinna, och hon paras ihop med Fade, en tonårig Jägare som bodde uppe på ytan när han var liten.

När de upptäcker att den angränsande enklaven håller på att utplånas av tunnelmonster - Freaks - som tycks bli allt mer organiserade, så vägrar de äldre att ta hänsyn till deras varningar. Och när Deuce och Fade försätts i exil från enklaven, måste flickan som fötts i mörkret överleva i dagsljuset vägledd av Fades avlägsna minnen i ruinerna av en stad vars befolkning förtvinat till några få farliga gäng.


Jag tyckte om den här boken. Först och främst är det Zombies vi pratar om och det är ju ingen hemlighet att jag älskar Zombies. :) 

Men jag tycker att översättningen kunde gjorts bättre, i boken heter Deuce, Spader två och Fades heter Tålig. Översättaren hade utan problem kunnat behålla de engelska namnen enligt min mening. Och ska namnen bytas så borde beskrivningen om boken (som syns ovan) innehålla de svenska namnen. Kan bli rätt förvirrande när man börjar läsa annars. 
Men förutom det så ska jag inte gå in på någon direkt djupdykning av manuset. Den var underhållande och jag läste ut den på en dag. Vill hemskt gärna läsa fortsättningen (helst igår) Det här var ren underhållningslitteratur för mig. Jag läste den på samma sätt med. Även om man alltid hittar fel om man letar så orkade jag inte det med denna. Jag gillar Spader två och Tålig. De får vara som de är utan att jag ska komma med åsikter genom skärskådning. Jag förstår inte alls hur de kan jämföra den med Hungerspelen! Det är två helt olika böcker, bra på olika sätt. Skämmes! 
Enklav behöver inte åka snålskjuts på Hungerspelets namn, den klarar sig bra ändå. 
Kommer att rekommendera till alla som gillar zombies och spänning!

Köp den här! Eller låna på biblioteket!